رژیمهای ضدالتهابی همه تیکتاک رو گرفتن. اینم از چیزی که علم در موردشون میگه.

«لبنیات رو کامل حذف کن. گلوتن رو بریز دور. دیگه هرگز به شکر دست نزن.» بیشتر از ۲۰ میلیون نفر ویدیوهای تیکتاکی رو دیدن که اینجور قوانین رو زیر پرچم «رژیمهای ضدالتهابی» لیست میکنن. وعدهشون سادهست: از کل یه سری گروههای غذایی دوری کن و وزن کم میکنی، از شر نفخ خلاص میشی و سلامتیات
«لبنیات رو کامل حذف کن. گلوتن رو بریز دور. دیگه هرگز به شکر دست نزن.» بیشتر از ۲۰ میلیون نفر ویدیوهای تیکتاکی رو دیدن که اینجور قوانین رو زیر پرچم «رژیمهای ضدالتهابی» لیست میکنن.
وعدهشون سادهست: از کل یه سری گروههای غذایی دوری کن و وزن کم میکنی، از شر نفخ خلاص میشی و سلامتیات از این رو به اون رو میشه.
اما با اینکه ایده خوردن برای کم کردن التهاب یه پایه و اساس علمی داره، ولی نسخه شبکههای اجتماعیاش جزئیات رو حذف میکنه و این خطر رو داره که بیجهت محدودکننده بشه.
التهاب چیه؟
مردم اغلب فکر میکنن التهاب چیزیه که باید به هر قیمتی ازش دوری کرد، ولی در واقع یه فرآیند سالم و طبیعیه که به بدن کمک میکنه تا خودش رو بهبود ببخشه و در برابر عفونتها، آسیبها یا بیماریها از خودش دفاع کنه. بدون اون، ما حتی از آسیبهای کوچیک هم خوب نمیشدیم.
التهاب و سیستم ایمنی با هم کار میکنن: وقتی بدن متوجه آسیب یا عفونت میشه، سیستم ایمنی شروع به ایجاد التهاب میکنه، که این کار سلولهای ایمنی، مواد مغذی و اکسیژن رو به ناحیه آسیبدیده میاره. این به بهبود کمک میکنه.
التهاب میتونه کوتاهمدت (حاد) یا بلندمدت (مزمن) باشه. التهاب حاد مفیده و بخشی از بهبود طبیعیه. مثلاً، یه زانوی خراشیده قرمز، متورم و گرم میشه تا پوست ترمیم بشه، یا یه گلوی دردناک موقع مبارزه با عفونت ورم میکنه.
از طرفی، التهاب مزمن میتونه مضر باشه. این التهاب در طول زمان و در سطح پایینی اتفاق میفته و اغلب متوجهش نمیشیم، ولی به خیلی از بیماریهای مزمن، از جمله بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و سرطان ربط داره.
چی باعث التهاب مزمن میشه؟
عواملی مثل سن، سیگار کشیدن، بیتحرکی، چاقی، تغییرات هورمونی، استرس و الگوهای خواب نامنظم، همشون به التهاب مزمن ربط داده شدن.
رژیم غذایی هم نقش کلیدیای داره. یه رژیم غذایی غربی معمولی، که پر از غذاهای فوق فرآوریشده مثل محصولات پختهشده بستهبندیشده، نوشابهها، فستفود، گوشتهای فرآوریشده و شیرینیجاته و میوه و سبزیجات تازه کمی داره، به شدت با سطح بالاتر التهاب مرتبطه.
آیا رژیمهای ضدالتهابی میتونن کمک کنن؟
بله. چیزی که ما میخوریم میتونه روی التهاب تو بدن تأثیر بذاره. رژیمهای غذایی سرشار از میوهها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و چربیهای سالم—و کم از غذاهای خیلی فرآوریشده و قندهای اضافه—با سطح پایینتر التهاب مرتبطن.
رژیم غذایی به سبک مدیترانهای، تحقیقشدهترین نمونهست. این رژیم پر از سبزیجات، میوهها، غلات کامل، آجیل، دانهها و روغن زیتونه و مقادیر متوسطی ماهی، مرغ، تخممرغ و لبنیات و حداقل گوشت قرمز یا فرآوریشده و قندهای اضافه داره.
تو سال ۲۰۲۲، محققها بهترین شواهد موجود رو بررسی کردن و فهمیدن آدمایی که رژیم غذایی به سبک مدیترانهای رو دنبال میکنن، سطح پایینتری از نشانگرهای التهابی رو تو خونشون دارن، که این نشون میده این رژیم میتونه به کم کردن التهاب مزمن کمک کنه.
تحقیقات روز به روز بیشتری هم نشون میدن که رژیمهای غذایی پر از غذاهای فرآوریشده و کم فیبر میتونن تعادل باکتریها رو تو روده تغییر بدن، که این ممکنه به التهاب مزمن و سطح پایین کمک کنه.
تیکتاک کجاها درست میگه… و کجاها اشتباه؟
درست: پروبیوتیکها ممکنه کمک کنن
خیلی از ویدیوهای تیکتاک مکملهای پروبیوتیک رو برای پایین آوردن التهاب توصیه میکنن و علم جدیدی هم برای حمایت از این موضوع وجود داره. یه بررسی از کارآزماییهای کنترلشده تصادفی تو سال ۲۰۲۰ (قویترین نوع شواهد) نشون داد که پروبیوتیکها ممکنه بعضی از نشانگرهای التهابی خون رو هم تو آدمای سالم و هم تو کسایی که بیماری دارن، کم کنن.
ولی با اینکه امیدوارکنندهست، محققها هشدار میدن که به تحقیقات بیشتری نیازه تا مشخص بشه کدوم سویهها و دوزها مؤثرترین هستن.
اشتباه: «لیستهای پرهیز» (گلوتن، لبنیات) بدون دلیل پزشکی
توصیه تیکتاک برای پرهیز از لبنیات یا گلوتن برای کم کردن التهاب، برای اکثر آدما پشتوانه علمی قوی نداره.
التهاب ناشی از لبنیات یا گلوتن معمولاً فقط تو کسایی اتفاق میفته که آلرژی یا بیماری سلیاک دارن، که تو این موارد، محدودیت غذایی پزشکی ضروریه. حذف کردنشون بدون دلیل، خطر کمبودهای غذایی غیرضروری رو به همراه داره.
برای جمعیت عمومی، بررسیهای سیستماتیک نشون میدن که محصولات لبنی اغلب اثرات خنثی یا حتی محافظتی روی التهاب دارن.
به علاوه، غذاهایی مثل ماست، کفیر و بعضی از پنیرها سرشار از پروبیوتیک هستن، که برای کم کردن التهاب مفید هستن.
خیلی از آدما معتقدن حذف کردن گلوتن التهاب مزمن رو کم میکنه و برای کمک به مشکلات روده یا خستگی، ازش دوری میکنن.
ولی شواهد علمی کمی برای حمایت از این موضوع وجود داره. در واقع، نشون داده شده که مصرف غلات کامل با بهبود التهاب، تأثیر مثبتی روی وضعیت سلامتی داره.
یه رژیم غذایی به سبک مدیترانهای همین الانش هم از اکثر غذاهای فرآوریشده و پر از گلوتن مثل کیک، شیرینی، نان سفید، فستفود و اسنکهای بستهبندیشده دوری میکنه. اگه به گلوتن حساسیت دارید، این روش غذا خوردن به طور طبیعی مصرف شما رو پایین نگه میداره، بدون اینکه لازم باشه غلات کامل مغذی رو که میتونن برای سلامتیتون مفید باشن، حذف کنید.
کی ممکنه از یه رژیم ضدالتهابی سود ببره؟
برای آدمایی که بیماریهای خاصی دارن، یه الگوی غذایی ضدالتهابی میتونه در کنار مراقبتهای معمول، نقش مفیدی رو ایفا کنه.
تحقیقات فواید بالقوهای رو برای شرایطی مثل سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، اندومتریوز، بیماریهای خودایمنی و آرتروز نشون میدن، که تو اونا التهاب مزمن به علائم یا پیشرفت بیماری کمک میکنه.
تو این موارد، رویکردهای غذایی باید توسط یه متخصص تغذیه معتبر هدایت بشن تا مطمئن بشیم که تغییرات ایمن، متعادل و متناسب با نیازهای فردی هستن.
حرف آخر برای آدمای سالم
اگه سالم هستید، لازم نیست کل گروههای غذایی رو حذف کنید تا التهاب رو کم کنید.
به جاش، روی تعادل، تنوع و غذاهای کمتر فرآوریشده تمرکز کنید: یعنی در واقع یه الگوی غذایی به سبک مدیترانهای. از دفاع طبیعی بدنتون با یه بشقاب رنگارنگ پر از سبزیجات و میوه، فیبر کافی، چربیهای سالم مثل روغن زیتون و آجیل حمایت کنید. هیچ «لیست پرهیز» تیکتاکیای لازم نیست.
در کنار یه رژیم غذایی متعادل، فعال بودن از نظر بدنی، خواب باکیفیت، مصرف حداقل الکل و سیگار نکشیدن، همشون به بدن کمک میکنن تا التهاب رو تحت کنترل نگه داره. این عادتهای سالم با هم کار میکنن تا سیستم ایمنی رو تقویت کنن و خطر بیماریهای مزمن رو کم کنن.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰